Ἐπεὶ δ᾿
εἰς ἕνα χῶρον συνήλθοσαν ἀμφότερα τὰ στρατεύματα (ἦν δὲ οὗτος ὁ τοῦ Δημητρίτζη
λεγόμενος τόπος), τότε δὴ μᾶλλον οἱ Σικελοὶ καθυπέδειξαν ὃ πεπόνθασι
δείλανδρον. συμβάσεων γὰρ ἐμέμνηντο καὶ τούτων ἕνεκα διεκηρυκεύοντο πρὸς Βρανᾶν.
καὶ τὰ μὲν πρῶτα Ῥωμαίοις ἥνδανε τὰ αἰτούμενα·
μετὰ βραχὺ δ᾿ οὐκέτ᾿ αὐτοὶ
γεγονότες, ἀλλὰ δόλον εἶναι ὑποτοπάσαντες τὰ παρὰ τῶν ἀντιπάλων προβαλλόμενα, ἢ
εἰ μὴ τοῦτο, δειλίαν γοῦν ἐκ τοῦ ἀναμφιλέκτου πρόδηλον, μὴ πολέμου ἀναμείναντες
σύνθημα, μὴ σάλπιγγος ἠχὴν μήτε τι ἕτερον παράγγελμα τῶν ὅσα στρατηγοῖς εἴθισται
ποιεῖν πρὸ τῶν συμπλοκῶν, προσβάλλουσι τοῖς πολεμίοις τὰ ξίφη γυμνώσαντες. οἱ δὲ
μέχρι μέν τινος εὐθαρσῶς καὶ ἀνδρείως τὴν τῶν Ῥωμαίων ἐμβολὴν ἐδέξαντο καὶ
καμπάς τινας καὶ ἑλίξεις ὁ πόλεμος ἔλαβε· τέλος δὲ πρὸς τὸ ὑπεράγαν ἔνθερμον τῆς
Ῥωμαϊκῆς ὁρμῆς ὑπενδόντες ἔκλιναν εἰς τροπὴν καὶ ἀκόσμως ἔφευγον. ὅθεν
καταλαμβανόμενοι ἀνῃροῦντο, ἐζωγροῦντο, ὠθοῦντο κατὰ ποταμοῦ τοῦ Στρυμόνος, ἐλαφυραγωγοῦντο,
ἐσκυλεύοντο.
ἤγετο δὲ ἑβδόμη τοῦ Νοεμβρίου μηνὸς καὶ περὶ δείλην ἦν τῆς ἡμέρας,
ὁπότε ταῦτα ἐγίνετο.
Γεια σου Brainstorm. Είμαι ο Νταρνάκας απ' το phorum. Δεν ξέρω αν έχεις δει το άρθρο της Βικιπαίδειας για τη μάχη του Δημητριτσίου, το οποίο γράφει ότι η μάχη έγινε κάπου στη σημερινή επαρχίας Σιντικής του νομού Σερρών, κοντά στο Σιδηρόκαστρο (αυτό το γράφει τόσο η αγγλόφωνη όσο και η ελληνόφωνη Βικιπαίδεια, προφανώς ο ίδιος χρήστης έγραψε και τα δύο άρθρα). Προσπάθησα να τον μεταπείσω να διορθώσει το λάθος του, του είπα ότι υπάρχει από παλιά στη Βισαλτία χωριό με το όνομα Δημητρίτσι κι ότι όλες οι πηγές θεωρούν ότι εκεί έγινε η μάχη αλλά αυτός ήταν αμετάπειστος. Και δεν ξέρω πώς στο διάολο του ήρθε αυτή η ιδέα, χωρίς να υπάρχει ούτε μία πηγή που να συνδέει τη μάχη του Δημητριτσίου με τη Σιντική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως Νταρνάκα...τώρα το διάβασα. Δεν ξέρω πώς έβγαλε αυτό το συμπέρασμα ο αρθρογράφος. Το τοπωνύμιο δεν έχει αλλάξει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιπλέον, από ότι γνωρίζω -διόρθωσε με αν κάνω λάθος- οι Σέρρες δεν αναφέρεται να έχουν καταληφθεί το 1185. Πιθανολογώ πως οι Νορμανδοί ερχόμενοι από την Θεσσαλονίκη πέρασαν από το ένα μέρος παραλιακά (ακολουθώντας την Εγνατία) φθάνοντας στην Μοσυνόπολη, ενώ το τμήμα που πολέμησε στο Δημητρίτζι λογικά πέρασε τον Βερτίσκο από το προσφορότερο σημείο (όπως και οι σημερινές παλαιά και νέα οδός Θεσσ-Σερρών) και στρατοπέδευσε πριν επιτεθεί στην πόλη των Σερρών. Δεν θα είχε και πολύ νόημα να κατευθυνούν βορειότερα-στη Σιντική- και να πάνε προς τον Προμαχώνα. Ο στρατός του Βρανά μετά τη νίκη στη Μοσυνόπολη ακολούθησε την Εγνατία και από την Αμφίπολη (Χρυσόπολη/Μαρμάριο) κατευθύνθηκε βόρεια.
Στο Δημητρίτζι συνάντησε τους Νορμανδούς, οι οποίοι όταν ηττήθηκαν απωθούμενοι προς τον Βορρά έπεφταν μέσα στον Στρυμόνα.